فیلتر بر اساس دسته بندی
فوبیا
ترس مرضی یا فوبیا، نوعی اضطراب است که به صورت ترس مداوم غیرمنطقی یا بیش از حد معمول نسبت به یک شیئ، موقعیت، فعالیت یا حتی یک عملكرد بدنی (كه هیچ یک از اینها اساساً خطرناک نبوده یا تناسب منطقی با اضطراب ندارند)، پیش می آید. بیش تر افراد دچار فوبیا یا ترس مرضی، ترس خود را نابجا نسبت به موقعیت میشناسند. فوبیا به انواع زیر تقسیم میشود:
۱. جمع هراسی (ترس از حضور در شلوغی یا ترس از مكانهای عمومی)
۲. اجتماع هراسی (ترس از قرارگرفتن در موقعیتهای اجتماعی نظیر سخنرانی عمومی یا استفاده از حمام عمومی و دیگر مکان های اجتماعی)
۳. ترس مرضی ساده (ترس از یک نوع محرک خاص مثل حیوانات، حشرات، ارتفاع، سفرهوایی، مكانهای بسته و غیره)
دلایل ابتلا به فوبیا:
علت اصلی این اختلال ناشناخته است، اما دلایل احتمالی آن عبارتست از یک واكنش یادگرفته شده (شکل گرفته در ذهن) مثلاً ناشی از تماس با فرد دیگر دارای همین ترس مشابه، یا داشتن تجربه یک ترس اولیه که قبل تر همراه با یک شیئ یا موقعیت خاص بوده است.
چند عامل افزایشدهنده:
۱. سابقه خانوادگی در اضطراب
۲. اضطراب ناشی از جدایی در دوران كودكی
۳. سایر اختلالات روانی
۴. شخصیبت كمالگرایی
نشانه های ابتلا به فوبیا:
نشانه های جسمی فوبیا با نشانه های واکنش «مبارزه یا فرار» بدن به هنگام رویارویی با یک خطر واقعی، یکسان بوده و گستره ی اضطراب و ترس می تواند از یک دلهره و ترس ساده تا یک حمله «وحشتزدگی» متفاوت باشد. از نشانه های شایع فوبیا می توان به موارد زیر اشاره کرد:
۱. تپش قلب
۲. تعریق
۳. لرزش بدن
۴. گُرگرفتگی
۵. حالت تهوع
۶. افکار و تصورات منفی و مضطربکننده
درمان فوبیا:
۱. اقدامات تشخیصی شامل مشاهده علایم توسط خود شخصی که مبتلا به هراس یا فوبیاست، هست.
۲. بررسی سابقه ی اجتماعی و معاینه فیزیکی توسط پزشک ضروری است.
۳. افكار را از منفی بودن (مانند «مطمئنن سگ گاز خواهد گرفت.») به سمت افكار مثبت و واقعگرایانه (مانند «سگ با بند بسته شده است») باید تغییر داد.
۴. باید به یک اقدام كنترلكننده پرداخته شود، برای مثال شمارش معكوس از ۱۰۰۰، خواندن كتاب، بلند صحبت کردن، تنفسهای عمیق و شمارش آن ها.
۵. تغییر دادن و انحراف افکار منفی به سمت افكار خوشایند با استفاده از روشهای آسودهسازی.