• ورود /ثبت نام کاربران
  • شفاداک برای پزشکان و مدیران
  • مجله سلامت
  • راهنمای سامانه
  • فارسی | العربی

فیلتر بر اساس دسته بندی


همه موارد ورزش سلامت غذا مسافرت سبک زندگی والدین آشنایی با تخصص ها و بیماری ها تناسب اندام

تاثیر تغذیه در سلامت روان چیست؟

 

یکی از عوامل بسیار مهم در داشتن زندگی سالم و رسیدن به بدن سالم تغذیه درست و مناسب، هم‌چنین مصرف آن در زمان مناسب است ، انتخاب صحیح مواد غذایی و داشتن یک رژیم غنی که بتواند تمامی ملزومات بدن را تامین کند در رسیدن به سلامتی کامل نقش به‌ سزایی دارد. قرار دادن مواد غنی چون سبزیجات، لبنیات، گوشت، مرغ، ماهی، حبوبات و استفاده نکردن از مواد غذایی چرب، مواد قندی و استفاده‌ی بی‌رویه از نمک، در رژیم غذایی کمک شایانی در جهت رسیدن به یک جسم و هم‌چنین روان سالم می‌کند.

مواد مغذی ضروری برای بدن در سلامت روان

مغز هم مانند سایر اجزا به هرآن‌چه خورده و آشامیده می‌شود عکس‌العمل نشان می‌دهد، تغذیه بر نحوه‌ی کارکرد سلول‌های عصبی مغز تاثیر دارد، به همین دلیل تغذیه برای سلامت روان بسیار موثر است، در صورتی که مغز مواد مغذی لازم خود برای فعالیت را دریافت نکند ممکن است دچار آسیب‌هایی در جهت کارکرد درست شود و بازدهی کمتری داشته باشد، که همین اختلال در کارکرد و بازدهی امکان ابتلا به بیماری‌ها و مشکلات روانی را بیشتر می‌کند و سلامت مغز را به خطر می‌اندازد از طرفی با استفاده از غذاهای سالم و تامین ویتامین‌ها و مواد مورد نیاز مغز می‌توان به عملکرد مغز بهبود بخشید و توانایی و کارکرد آن را تا حد زیادی بالا برد.

ویتامین ها و مواد معدنی

ویتامین‌ها و مواد معدنی نقش اساسی و بسیار مهمی در سلامت مغز ایفا می‌کنند، اما بیشترین توجه به این ویتامین‌ها و مواد ضروری بدن اکثرا در جهت بهبود سلامت جسم، به عنوان مثال بالا بردن عملکرد چشم و جلوگیری از ضعیف شدن آن، مراقبت از سیستم ایمنی بدن و یا تقویت استخوان‌ها صورت می‌گیرد، و به ندرت شاهد استفاده از این ویتامین‌ها به قصد بالا بردن عملکرد و تقویت مغز هستیم، در صورتی که مغز مهم‌ترین عضو بدن است و ویتامین‌ها نقش پررنگی در سلامت مغز دارند.

ویتامین‌هایی که برای سلامت  مغز بسیار مهم هستند عبارتند از:

ویتامین سی: براساس انجام آزمایش‌های فراوان مشاهد شده است این ویتامین تاثیر چشم‌گیری بر عملکرد مغز دارد، ویتامین سی توانایی رشد و به وجود آوردن سلول‌های عصبی را دارد.

ویتامین دی: با آوردن نام ویتامین اغلب ذهن‌ها به سمت نور خورشید می‌رود، جالب است بدانید طبق تحقیقات انجام شده ویتامین دی بر عملکرد مغز تاثیر مستقیم دارد.

ویتامین‌های گروه B: در رسیدن به سلامت بدن از ویتامین‌های گروه ب نمی‌توان غافل شد این ویتامین‌ها در عملکرد سالم مغز و هم‌چنین عملکرد صحیح سلول‌های عصبی نقش پررنگی دارند.

این مواد معدنی شامل:

منیزیم: منیزیوم نقش مهمی در بهبود کارکرد مغز دارد، که کمبود منیزیوم در بدن می‌تواند موجب ابتلا به افسردگی شود، هم‌چنین وجود این ماده در بدن توانایی تنظیم دستگاه عصبی را دارد.

سلنیوم: سلنیوم در غذاهایی هم‌چون گوشت، آجیل و غلات یافت می‌شود، این ماده یک ماده‌ی غنی معدنی است، که بواسطه آب و خاک جذب می‎گردد.

فلز روی: بدن ما قادر به تولید روی نیست لذا باید آن را از طریق مواد غذایی تامین نمود، منیزیوم می‎تواند عملکرد اعصاب را بهبود ببخشد.

کربوهیدرات‌های پیچیده برای تاثیر تغذیه بر سلامت روان

کربوهیدرات‌ها جزء آن دسته از مواد غذایی هستند که توجه بسیاری را به خود جلب کرده‎‌اند و معمولا در تغذیه در افسردگی باید به میزان لازم در نظر گرفته شود. مصرف کربوهیدرات‌ها موجب احساس شادی و نشاط، افزایش قدرت شود و به نوعی این مواد در تغذیه در افسردگی بسیار موثر است. مصرف کربوهیدرات‌ها معمولا احساس افسردگی را کاهش می‌دهد. مغز برای داشتن انرژی نیازمند گلوکز است که این گلوکز از کربوهیدرات‌های موجود در موادغذایی به دست می‌آید.

کربوهیدارت‌ها، باعث افزایش مقدار سروتونین است که این افزایش سروتونین تاثیر مستقیم بر نشاط بیشتر، خواب‌آلودگی کم‌تر و کاهش احساس اضطراب و افسردگی می‎شود. معمولاً افراد در هنگام اضطراب و افسردگی تمایل به خوردن شیرینی‌ها و کربوهیدرات‌ها پیدا می‌کنند. در این مواقع بهتر است به‌جای استفاده از مواد حاوی قند مصنوعی و وعده‌های شیرین از کربوهیدرات‎های پیچیده استفاده کرد.

از جمله کربوهیدرات‌های پیچیده به موارد زیر اشاره می‌کنیم:

  • میوه‌ها و سبزیجات
  • غذاهای سبوس دار
  • حبوبات

استفاده از این نوع کربوهیدرات‌ها باعث می‌شود که بدن دیرتر از سایر کربوهیدرات‌هایی مانند غلات و قندهای مصنوعی تبدیل به گلوکز شود. همین دیرتر تبدیل شدن باعث می‎شود جریان سوخت و ساز بدن پایدارتر و ثابت تری را به مغز دهد.

اسیدهای چرب در تاثیر تغذیه بر سلامت روان

اسیدهای چرب ضروری یا (ویتامین اف ها) به آن دسته از اسید‌های چربی گفته می‌شود که استفاده از آن‎ها برای بدن لازم بوده و برای تغذیه در افسردگی ضروری است. اسید های چرب ضروری دو نوع هستند: اسیدهای چرب امگا3 و اسیدهای چرب امگا 6. این اسیدهای چرب برخلاف سایر چربی‌ها به سوخت و ساز بدن کمک می‌کنند و باعث کاهش وزن می‌شوند.

این اسیدهای چرب برای سلامت مغز لازم و حیاتی هستند، بخش گسترده‌ای از مغز از همین دو اسید چرب ضروری یعنی امگا3 و امگا6 شکل گرفته است که بدن خود به تنهایی قادر به ساخت آن‌ها نیست، این اسیدها از طریق غذاهایی که مصرفی جذب بدن می‌شود.

در نحوه و میزان استفاده از این دو اسید چرب لازم است به این نکته اشاره شود که بهتر است مقدار مصرف امگا3 و امگا 6 به یک اندازه باشد اما متاسفانه در برخی رژیم‌های غذایی مقدار امگا 6 از امگا 3 بیشتر است.

آب؛ مایه حیات در تاثیر تغذیه بر سلامت روان

مغز به شدت به آب نیازمند است زیرا که بخش بسیاری از مغز را آب فرا گرفته است. هنگامی که احساس تشنگی در بدن به‌وجود می‌آید به معنای نیاز مغز به آب است می‌توان گفت تشنگی هشداری است در جهت رسیدگی به کم‌آبی مغز، استفاده به اندازه از آب تاثیر فراوانی در برقراری آرامش، کاهش استرس و اضطراب و به‌دنبال آن کاهش احساس افسردگی دارد و استفاده کم از آب و کم‌آبی مغز می‌تواند منجر به مشکلات روانی و از بین رفتن تمرکز شود.

تقریبا 70 تا 80 درصد از مغز را آب تشکیل می‌دهد، با نوشیدن آب می‌توان وضع خلق و خو را بهبود بخشید. هم‌چنین نوشیدن آب در کیفیت خواب موثر است و به داشتن خوابی آرام و راحت و استراحت مغز کمک می‌کند. بنابراین آشامیدن آب نیز نکته مهمی برای تغذیه در افسردگی است.

 

مشاهده متخصصان اعصاب و روان در سامانه نوبت دهی اینترنتی شفاداک

 

سیاست حریم شخصی | قوانین | پشتیبانی |   درباره ما |   وبلاگ | همکاری با شفاداک   گواهینامه امنیتی   سند هدف امنیتی
2016 - 2025 © Aftabe-shafa all rights reserved - v3.8.44